mandag 21. mars 2011

KVINNEN

Viste du at det er flere kvinner som dør av hjertesykdom enn av kreft?

Når det kommer til hjertesykdommer og kvinner, er dette et lite belyst tema.      Synes nå jeg. Å for ett par uker siden ble jeg stoppet på gaten av LHL som solgte hjerte-pins til inntekt for kvinnens hjertesykdommer. Endelig er kvinnen på dagsplanen. 

Vi vet jo at menn kan få hjerteinfarkt og hvilke symptomer de får. Jo brystsmerter med utstråling, tungpust, bleik og klam. Men vi kvinner? Er vi like enkle? Neida, ikke engang når det kommer til dette skal vi være enkle. 
Kvinnens symptomer er mere difuse (som i alt det andre vi gjør), det kan være ubehag i brystet og magen, svetting, kvalme, oppkast, smerter i nakken skuldre og armer, nedsatt fysisk yteevne og kortpusthet.  (Bortsett fra større infarkter - symptomene er da mer lik mennenes) 
Da smertene og ubehaget er noe annerledes vil det ta lengre tid før vi evt kontakter lege. Dette vil da desverre føre til større komplikasjoner og mindre sjanse for å overleve.
Kvinner er mere utsatt for hjerteinfarkt etter overgangsalderen enn tidligere i livet da hormonene var intakte. 
Kvinner er mer følsomme enn menn (akkurat som vi ikke viste det...) for alle risikofaktorer forbundet med hjerte-karsykdom. Årsaken er ukjent, men faktorer er bl.a overvekt, diabetes, lite fysisk aktivitet.
Arv er også viktigere hos kvinner enn hos menn, og har man hatt to eller flere slektninger med hjerteinfarkt så er man 10 ganger mer utsatt får å ha denne arvelige belastningen.
Men så kommer vi til denne overgangsalderen... Der er det uklart om østrogenbehandlingen gir en gevinst når det gjelder forebygging, men som jeg kan finne pågår det studier på dette. Den posetive effekten av østrogen er best dokumentert når man kommer tidlig i overgansalderen, og ikke ved behandling etter 60år.

Så hva gjør du hvis dette skjer deg?

Unngå å belaste hjerte yttligere og forhold deg så rolig som mulig til ambulansen kommer. Da vil du være i de beste hender og til slutt.... bedre før - enn etter snar. (altså: ring heller en gang for mye til 113 enn for sent...)


Verken interiør eller hverdagstema i dag, men alikevell ett viktig tema som vi kvinner kan være mere oppmerksomme på. 

                           MONICA

1 kommentar:

mona.z sa...

Så fint at du skriver om dette på bloggen. Er sykepleier og jobber på hjerteavdelingen på Norges største sykehus. Viktig å støtte forskningen på dette området, og det er mange flinke fagfolk som forsker og jobber med dette temaet, klem fra Mona

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...